-Què és el Centre d’Il·lustració Professional d’Osona?

És un espai destinat a l’ensenyament de les tècniques necessàries per a treballar la il·lustració en qualsevol de les seves branques: caricatura, il·lustració editorial, còmic, dibuix en 3D en grans dimensions…

 

-Quins són els seus objectius?

Acompanyar el desenvolupament de les habilitats artístiques i creatives a través de la tècnica per poder fer un salt endavant. És a dir, empènyer des de la tècnica per facilitar el pas de l’afició a la professió.

Volem promoure a la comarca d’Osona l’aprenentatge de les arts plàstiques vinculades a la il·lustració d’una manera professional. Hi ha moltes persones que tenen ganes d’avançar en les tècniques d’il·lustració i només troben espais o entorns on poden practicar la seva afició, però no centrats en l’exploració de noves tècniques.

 

-Per què hauria d’anar al CIPO i no a qualsevol altra escola de dibuix?

Nosaltres no som una escola de dibuix, si per escola de dibuix s’entén un lloc per passar una estona mentre dibuixem.

No pretenem que es vingui a passar una estona, sinó a invertir una estona en el desenvolupament personal des de les habilitats artístiques, però enfocat a una vessant professional. La diferència és el nivell d’aprofundiment dels coneixements tècnics, el programari que impartim i la durada dels cursos. No fem cursets, sinó una formació de dos anys de durada.

És cert, que periòdicament, obrirem seminaris específics de format més curt, però la nostra principal línia de treball és formar professionals de la il·lustració en cicles de dos anys.

Pel que fa als nens, es tracta de donar-los les eines i els coneixements necessaris perquè tinguin un bon aprenentatge en el món de la il·lustració.

 

-D’on sorgeix la iniciativa?

D’adonar-me que la situació no ha canviat: fa més de 20 anys que em vaig haver d’anar a formar a Barcelona perquè a Osona no hi havia centres de formació professional en il·lustració. A l’actualitat, si algú de la Catalunya central vol formar-se professional en aquesta vessant artística, continua havent de desplaçar-se.

Per tant, la iniciativa sorgeix de la meva pròpia experiència professional. Als 3 anys vaig començar a demostrar habilitats i devoció pel dibuix. Vaig despuntar sempre a l’escola en matèria de dibuix i arts plàstiques, però jo volia viure del dibuix, dedicar-me al dibuix... fer de la meva passió la meva professió. I vaig haver d’anar a Barcelona a formar-me.

M’agradaria crear una plataforma tècnica per formar autèntics professionals de la il·lustració, sigui des de les etapes més joves o bé des dels adults que volen fer el salt.

Per a mi, formar-me en tècniques professionals va ser definitiu per fer el salt professional. Ara ja fa més de 13 anys que vaig deixar la meva feina estable en una companyia, amb molta projecció professional però que no tenia res a veure amb el dibuix.

Vaig decidir deixar-ho tot i provar de fer el salt professional, però m’hi vaig veure amb cor perquè tenia una sòlida formació tècnica. Des de fa 13 anys em dedico exclusivament a la il·lustració i viatjo arreu del món amb la feina que sempre havia volgut fer. Sento que he de donar aquesta oportunitat als qui com jo sentin aquesta passió.

 

-A qui està adreçat?

A tothom qui senti la il·lustració com un camí d’expressió que l’apassiona.

Això vol dir, des de nens i nenes dels 6 als 14 anys, perquè en aquesta edat inicial la creativitat és absolutament lliure i espectacular. Si li sumes la tècnica, el resultat és fantàstic.

I també als qui a partir dels 14 anys, sigui quina sigui la seva edat, volen apostar de manera seriosa i rigorosa per l’aprenentatge de la il·lustració.

 

-Com funciona el centre?

Es treballa en formacions basades en cicles de dos anys, equivalents a dos cursos escolars (de setembre a juny). Es fa una classe a la setmana de 2 hores, si bé la resta de la setmana es pot avançar i treballar en els projectes.

El primer curs és per al descobriment de les tècniques. El segon curs és per l’aprofundiment de les tècniques a aplicar i el treball de la personalitat artística de cadascú.

 

-On estan ubicades les vostres instal·lacions?

A l’edifici del Seminari de Vic. Comptem amb aules adaptades a la dimensió de cada grup. L’espai, per al treball artístic i tècnic, és fonamental. Allà comptem amb els recursos tecnològics i els materials necessaris.

També impartim formacions en altres centres d’activitats artístiques i culturals.

 

-Aquest estiu ja heu iniciat les primeres activitats del centre oi?

Sí, hem començat amb un grup de nens i nenes per testejar les possibilitats d’aprenentatge de les tècniques.

El resultat ha estat espectacular. Els nens i nenes interioritzen d’una manera molt ràpida la part tècnica. Hem combinat mètodes d’ensenyament de la tècnica que no els facin avorrir el dibuix, sinó al revés: que descobreixin que són molt més potents a través del dibuix quan el dominen. Per això, per exemple, quan hem treballat el dibuix dels animals hem anat a centres d’hípica a dibuixar. El moviment, l’expressió d’un cavall, el color... no s’ha d’explicar a la classe o a través d’una làmina, s’ha de sentir.

 

-Qui lidera l’equip del CIPO i quina trajectòria professional us avala?

Lidero l’equip jo mateix, Toni Ortiz, que imparteixo totes les formacions.

Formació a l’Escola Joso de Barcelona, on em vaig envoltar de grans professionals. En els darrers 13 anys He sigut sol·licitat  per fer els meus dibuixos i murals en  més de 350 ciutats d’entre Europa, Àsia i Àfrica. 

Truca'ns:

666 926 763

Notícies

Estrenem nous espais més amplis i amb més recursos

 

Estrenem presents a la Fira del Còmic de Folgueroles els dies 5 de setembre